Vänsterpartiets strategi att investera mest och spara minst får kritik av koalitionen. Foto: SVT/TT

Vänsterpartiet vill investera mest – och spara minst

Uppdaterad
Publicerad

Det som kännetecknar Vänsterpartiets regionbudget är att de vill lägga mer pengar på verksamheten jämfört med övriga partier. Det gör samtidigt att deras förslag skulle ge minst pengar över för framtida behov.

I klippet: Vänsterpartiet vill investera mer än övriga partier – och får mothugg av koalitionen.

Vänsterpartiets budgetförslag skulle inneburit en ökning på 416 miljoner kronor jämfört med 2020, vilket är en större ökning än alla andra partiers förslag.

Budgeten i Region Jönköpings län 2021

Föreslår lönesatsning

De stora förslagen är bland annat en lönesatsning inom vården på 60 miljoner kronor, höjd grundbemanning vården 50 miljoner, arbetstidsförkortning vården 25 miljoner, ökning ungdomsmottagningar 10 miljoner och satsningar på kollektivtrafiken 28 miljoner. Även kulturbudgeten är större än övriga partiers.

Dessutom stödjer de koalitionens förslag på större satsningar gällande uppskjuten vård, psykisk ohälsa, nära vård, cancervård och digitalisering.

Vill ta bort stöd till flygplats

Däremot vill Vänsterpartiet ta bort regionens stöd till Jönköpings flygplats på 6 miljoner kronor.

Vänsterpartiets förslag till satsningar gör att de får mindre pengar över för framtiden än övriga partier. Fram till 2025 landar de på ett överskott på 178 miljoner, att jämföra med till exempel koalitionen som räknar med ett överskott på 934 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgeten i Region Jönköpings län 2021

Mer i ämnet