12 miljarder, så stor är regionens bugdet. Men var går alla pengarna? Svaret finns i klippet ovan. Foto: SVT/TT

12 miljarder – så använder regionen våra pengar

Uppdaterad
Publicerad

Regionfullmäktige har nyligen klubbat budgeten för kommande år. Och den landar på över 12 miljarder vilket är en ökning av utgifterna på 300 miljoner från året innan.

Regionen i länet har tre huvudsakliga ansvarsområden: sjukvård/folkhälsa, utbildning/näringsliv/kultur samt trafik/infrastruktur.

De 300 nya miljonerna går bland annat till hälso- och sjukvården 176 miljoner, kollektivtrafiken 25 miljoner och en lönesatsning inom vården 50 miljoner.

Budgeten i Region Jönköpings län 2021

”Hisnande summor”

Budgetökningen har framförallt möjliggjorts av att regeringen ökat statsbidragen till regionerna. För 2020 går Region Jönköpings län mot ett ekonomiskt resultat på plus 850 miljoner kronor vilket är 500 miljoner bättre än budgeterat.

– 12 miljarder är hisnande summor. Men för oss är det viktigt att ändå vara varsamma med pengarna eftersom det är våra gemensamma skattepengar, säger Mia Frisk (KD), regionråd.

I klippet ser du vad regionen lägger de 12 miljarderna på 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgeten i Region Jönköpings län 2021

Mer i ämnet