Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carina Bengtsson menar att det finns vissa saker som måste förbättras för att hela Sverige ska kunna leva. I klippet ovan listar hon sina viktigaste frågor. Foto: Ulrica Abrahamsson SVT

Bonden Carina listar fem viktiga punkter inför landsbygdsriksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de politiska partierna gjort mer för landsbygden behövs fler åtgärder för att det ska gå att leva och driva företag där. Det menar företrädare för Hela Sverige ska leva, som anordnar Landsbygdsriksdag på Elmia i Jönköping i helgen. Inför det hälsade vi på hos Carina Bengtsson som driver en gård utanför Forsheda i Värnamo kommun.

Det är femton år sedan Carina Bengtsson tog över föräldragården utanför Torskinge. I dag jobbar hon heltid på gården, där det finns får, fjällkor. grisar och höns.

– Det har vuxit med tiden och när pandemin kom öppnade jag även en gårdsbutik, säger hon.

Intresset har ökat

I en hage bakom ladugården står kon Mona. Det kliar på hennes rygg, ser Carina och erbjuder en hand.

– Vi ska vara stolta över vårt svenska lantbruk. Våra djur har det bra. När jag säljer mina varor här på gården så gör jag samtidigt reklam för andra som säljer lokalproducerade varor.

Hon säger att intresset för det lokalproducerade har ökat. En del kunder vill hälsa på på gården och se hur djuren har det.

– Pandemin och även kriget i Ukraina har gjort att fler förstått hur viktigt det är med den lokala maten.

Andra lokala producenter

Hunden Alva följer Carina runt. I fårhagen rundar hon snabbt upp fåren och följer Carinas uppmaning om  ”framåt” och ”vänster”.

Hunden Alva hjälper Carina Bengtsson att hålla ordning på fåren. Foto: Ulrica Abrahamsson SVT

– Hon är lite försiktig nu, för tackorna kan bli lite aggressiva när de vaktar sina lammungar.

På gården finns 60 tackor och Carina säljer både skinn och kött. I sin butik har hon också varor från andra lokala producenter.

I klippet listar Carina de fem viktigaste punkterna för ett framgångsrikt företagande på landsbygden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.