Regionrådet Rachel de Basso (s) och hälso- och sjukvårdsdirektören Mats Bojestig var positiva idag. – Det är ett toppenresultat som visar att vi ger en jättebra vård till våra invånare, säger Bojestig. Foto: SVT

Länets tre sjukhus fortsatt i topp

Uppdaterad
Publicerad

De tre sjukhusen i Jönköpings län placerar sig åter i toppskiktet i klassen mellanstora sjukhus när tidningen Dagens medicin presenterar rankingen för 2019. – Det här är oerhört glädjande, säger Rachel de Basso (s), regionråd i Jönköpings län.

Bäst i Jönköpings län är Värnamo sjukhus på en andra plats. Länssjukhuset Ryhov i Jönköping ligger fyra och Höglandssjukhuset i Eksjö hamnar på en sjätte plats, enligt Dagens medicins ranking. Totalt 34 sjukhus jämförs i samma klass.

– Det är fantastiska nyheter så jag vill rikta ett stort tack till medarbetare och chefer som varje dag bedriver en högkvalitativ hälso- och sjukvård, säger Rachel de Basso (s), regionråd i Jönköpings län.

– Jag tror det beror på ett ihärdigt och långsiktigt arbete där alla förbättrar lite hela tiden, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Han säger att en förklaring till det positiva resultatet är Regionens goda ekonomi.

Hör honom utveckla det i klippet ovan.

Förra årets vinnare nu tvåa

Dagens Medicin konstaterar att Värnamo sjukhus får fortsatt höga poäng i kategorien patientenkäter.

Rankingen bygger på sju huvudkategorier: Medicinsk kvalitet, tillgänglighet, hygien, patientenkäter, trycksår, överbeläggningar och ekonomi.

Vad gäller tillgänglighet, en av de delkategorier som tog Värnamo sjukhus till en förstaplats vid förra årets ranking, halkar sjukhuset 2019 ned tre placeringar och blir därför omsprungna av segraren Västervik.

Så placerar sig länets sjukhus:

Länssjukhuset Ryhov:

Låg i fyra år, mellan 2012 och 2015 på en första plats. Sedan tappade de till en sjätte plats och under 2017 och 2018 låg de på en sjunde plats och i år alltså en fjärde plats.

Värnamo sjukhus:

Låg fyra när Dagens medicin började att jämföra och ranka sjukhusen 2012. Sedan var de nere på en tolfte plats 2015 och 2016 för att sedan klättra uppåt igen. Förra året hade de topplaceringen.

Höglandssjukhuset i Eksjö:

Har klättrat uppåt från en tolfte plats 2016 till en sjätte plats 2017. Förra året tog de andra platsen och 2019 föll de fyra placeringar till en sjätte plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.