Så arbetar polisen för att minska passköerna

Publicerad

Under de senaste veckorna har det varit hårt tryck på passkontoren i länet på grund av att restriktionerna släppt. Nu arbetar Polismyndigheten intensivt för att lösa problemet inför sommaren.

– Vi jobbar så fort vi kan för att minska köerna, säger Enligt Emelie Pettersson, gruppchef för stöd och service, LPO Södra Vätterbygden.

Sedan restriktionerna släppte den 9 februari har det varit ovanligt många som vill förnya sina pass inför sommaren. Det har gjort att det skapats långa köer på den tre kontoren i Värnamo, Eksjö och i Jönköping.

– Vi ser nu över bemanning och öppettider. Har vi personal inne så har vi möjlighet att släppa mer tider. Så nu maxar vi allt vi kan för att möta efterfrågan, säger hon.

I klippet berättar Emelie Pettersson hur man ska tänka om man ska boka en tid.

Var ute i god tid

Victoria Balika bokade en tid för två månader sedan inför en resa.

Victoria Balika bokade passtid för två månader sedan. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

– Det var mer att jag var rädd för att det skulle ta lång tid att göra själva passet, så jag tänkte att det är lika bra att boka. Då såg jag att det inte var många lediga tider, så jag tog den första lediga tiden, säger hon.

Hur glad är du nu att du bokade en tid för två månader sedan?

Jag är jätteglad, för jag har inget avbokningsskydd på min resa, säger hon och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.