Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vimmerbyambulansen drar ner på körningarna till Mariannelund. Eksjöambulansen tar tre gånger så lång tid. Hör verksamhetschef Thomas Johansson i klippet. Foto: SVT

Längre väntan på ambulans i östra länsdelarna

Uppdaterad
Publicerad

Vimmerbyambulansen har tidigare åkt på larm till Mariannelund flera gånger i veckan, när Eksjöambulansen varit långt borta. Nu har de slutat med det.

Det var i samband med att SOS Alarm införde en ny prioriteringslista med sju nivåer istället för nuvarande tre som region Kalmar län såg över antalet körningar till Mariannelund.

SOS har nu lättare att sålla ut vilka larm som är allra mest akut och de larmen kommer Vimmerbyambulansen fortfarande att åka på. De slutar däremot att åka på larmen som inte handlar om livsfara.

Höglandets mindre orter

– Vi måste se till invånarna i vår egen region. Har vi resursbrist i till exempel Västervik eller Hultsfred så får Vimmerbyambulansen kanske gå dit, säger Jonas Löf som är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Kalmar län.

Når inte målen

Det här kommer att innebära längre väntetid för patienter i Mariannelund med omnejd när det inte rör livshotande skador.

Thomas Johansson, verksamhetschef för ambulanssjukvården i region Jönköpings län. Foto: Ulrica Abrahamsson

Förra året nådde inte regionen målet på att 80 procent av ambulanserna skulle komma fram inom 20 minuter till prio 1-patienter en enda månad.

– Vi når ju inte våra tillgänglighetsmål, så utifrån det så kan man ju säga att ambulanserna inte räcker till, säger Thomas Johansson, verksamhetschef för ambulanssjukvården i regionen.

Har du slagit larm om att ni behöver fler ambulanser?

– Ja, det har jag ju genom att vi redovisar de här månadsrapporterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Johan Zedig om sin oro över längre väntetid på ambulans till Mariannelund. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höglandets mindre orter

Mer i ämnet