Ovan fr vänster: Eric Luth (C), Marie Vaadre (L), Johan Nissinen (SD), Ilan De Basso (S), Camilla Rinaldo Miller (KD), Emma Hult (MP), Willy Neumann (V) och Malin Olsson (M) Foto: Pressbilder/SVT

Länspolitikernas viktigaste EU-fråga

Publicerad

Under söndagen går Sverige till EU-val. Från Jönköpings län finns det chans att några politiker tar sig hela vägen till Bryssel om deras parti får tillräckligt många mandat. Vi bad de länspolitiker som ligger högst på respektive lista att välja en fråga som de anser är allra viktigast.

Eric Luth (C) Huskvarna, plats 10

– Den viktigaste frågan för mig i EU-valet är klimatfrågan.

Marie Vaadre (L) Nässjö plats 20

– Klimatpolitiken, det är en av de mest akuta frågorna vi behöver hitta lösningar för omgående. Liberalerna vill införa en europeisk koldioxidskatt. Som ett första steg bör en lägstanivå för koldioxidbeskattning i EU:s medlemsländer införas.

Johan Nissinen (SD) Värnamo plats 4

– Den absolut viktigaste frågan för mig är att stopp slöseriet med skattepengar i EU. Det finns flera exempel på slöseriet. 1 EU-parlamentet flyttar mellan Bryssel och Strasbourg varje månad för en kostnad på över 1 miljard kronor om året. 2 Parlamentet ska renoveras efter valet och beräknas kosta 50 miljarder kronor. 3 EU byggde en flygplats i Spanien för 10 miljarder kronor som blev klar 2008 men den har aldrig använts.
(Peter Lundgren från Gnosjö återfinns på plats 1 på SD:s lista)

Ilan De Basso (S) Jönköping plats 6

-  Jag ser hotet mot demokratin och de mänskliga rättigheterna som en principiell fråga för att kunna hålla ihop EU.

Camilla Rinaldo Miller (KD) Värnamo plats 17

– För mig är tre frågor viktigast: Miljö, migration, mänskliga rättigheter. Men om jag trots det bara får säga en så blir den viktigaste frågan mänskliga rättigheter.

Emma Hult (MP) Jönköping plats 23

– Klimatfrågan är den viktigaste EU-frågan för mig. Klimatförändringarna sker här och nu, vi har bara tio år på oss att vända utvecklingen så att våra barn och barnbarn får en framtid som vi kan vara stolta över. EU behöver bli en ännu starkare internationell röst i klimatfrågan och EUs medlemsländer behöver tillsammans visa att omställningen är möjlig.

Willy Neumann (V) Jönköping plats 20

– Då EU i grunder är ett odemokratiskt projekt så finns det mycket som bör ändras i hela konstruktionen. Bland annat Lissabonfördraget med dess expansion som inte har några gränser och som måste arbetas om i grunden. Vi måste även stoppa EU:s ökade militärisering som är ett stort hot för freden samt rörligheten som innebär en social dumpning i hela Europa.

Malin Olsson (M) Nässjö plats 31

– Invandringspolitiken. Vi behöver få kontroll över Europas gränser. Europa behöver en mer kontrollerad och förutsägbar invandring. Den yttre gränsen måste stärkas och rätten till asyl borde prövas direkt vid EU:s gräns.

Feministiskt Initiativ har ingen lokal kandidat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet