Länssjukhuset ska byggas ut

Uppdaterad
Publicerad

Länssjukhuset Ryhov i Jönköping ska byggas ut. Tillbyggnaden blir på 34.000 kvadratmeter och ska bland annat innehålla ny akutvårdsavdelning och nya medicinavdelningar. I juni ska regionfullmäktige behandla förslaget till översiktsplan.

När Länssjukhuset Ryhov stod klart 1988 var det ett av landets modernaste sjukhus. Men för att klara framtidens vård och de krav som finns planeras nu för en omfattande om- och tillbyggnad av sjukhuset.

Större akutmottagning

Planen är att skapa ett sjukhus med korta vägar för patientflöden. Bland annat planeras en akutmottagning i större lokaler, ett hjärt-kärlcentrum, en samlad dagkirurgi, ny barnakutmottagning och en ny intensivvårdsavdelning som får fler enkelrum.

Läs också: Regionen mångmiljonsatsar på sjukhusen

Genomförandetiden för ombyggnaden av länssjukhuset ligger enligt förslaget till översiktsplan på 10-15 år.

Ny huskropp

Enlig den planen är första delen i projektet att bygga en ny huskropp på 34.000 kvadratmeter intill huvudentrén. Den ska bland annat inrymma en ny akutvårdsavdelning med fler vårdplatser än i dagsläget. Den ska också innehålla två medicinvårdsavdelningar samt mammografimottagning.

På det översta våningsplanet blir det utbildningslokaler, som bland annat ska inrymma den läkarutbildning som regionen ska bedriva på uppdrag från och med 2019.

Arbetet med översiktplanen har pågått sedan 2012 och på mötet i juni ska regionfullmäktige behandla frågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.