Foto: SVT

Länsstyrelsens nej till provborrningar i Taberg överklagas

Publicerad

Den 12 oktober sa Länsstyrelsen i Jönköping nej till gruvbolaget Asera Minings ansökan om dispens för provborrning i naturreservatet i Taberg. Nu överklagar bolaget beslutet till Mark- och miljödomstolen.

Länsstyrelsen motiverade sitt beslut med att provborrning inom naturreservatet inte är förenligt med de stora natur- och kulturvärden som finns i området.

Ove Göting, delägare i Asera Mining, var då inte förvånad över länsstyrelsens beslut.

– Det var väntat. Någonstans i processen kommer allt det här att hamna i regeringens knä, de får göra avvägningen av vilket riksintresse som är störst, sa Ove Göting, delägare i Asera Mining, efter länsstyrelsens beslut.

Stor fyndighet av vanadin

Nu har bolaget alltså överklagat till Mark- och miljödomstolen. Asera Mining vill provborra i Taberg eftersom tidigare undersökningar utanför naturreservatet visat att det finns stora mängder av metallen Vanadin. Vanadin är en metall som framförallt används till legeringar inom stålindustrin för att ge produkter bättre hållfasthet och hårdhet. Enligt Ove Göting, delägare i Asera Minings, har fyndigheten i Taberg potentialen att förse hela EU:s behov av Vanadin under lång tid.

Bolaget menar i sin överklagan till Mark- och miljödomstolen att deras provborrningar i naturreservatet skulle få liten påverkan på miljön. ” Vid val av transportvägar och borrhålsplats kommer det därmed att säkerställas att påverkan på miljön blir ytterst begränsad”, skriver bolaget bland annat.

Naturskyddsföreningen kritisk till planerna

Naturskyddsföreningen i Jönköping har varit kritiska till provborrningarna i Taberg.

– Vi tror att det här med provborrningar kan leda till gruvdrift. Och vi vill stoppa detta i sin linda eftersom vi tycker att det är en väldigt olämplig miljö, sa Anders Berthling, ordförande i Naturskyddsföreningen i Jönköping, tidigare till SVT Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.