Foto: SVT

Länsstyrelsen säger nej till provborrningar i Taberg

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Asera Mining har tillstånd från Bergsstaten att provborra efter metallen Vanadin i naturreservatet i Taberg. Men på fredagen avslog Länsstyrelsen i Jönköping företagets ansökan om dispens för att genomföra provborrningarna.

– Det var väntat. Någonstans i processen kommer allt det här att hamna i regeringens knä, de får göra avvägningen av vilket riksintresse som är störst, säger Ove Göting, delägare i Asera Mining.

Viktiga natur- och kulturvärden

Länsstyrelsen avslår gruvbolagets ansökan om dispens för att provborra i  naturreservatet i Taberg eftersom man anser att det inte är förenligt med de stora natur- och kulturvärden som finns i området. Företaget har nu tre veckor på sig att överklaga till Mark- och miljödomstolen – vilket man enligt Ove Göting också kommer att göra.

På Naturskyddsföreningen i Jönköping är man oroad över gruvplanerna i Taberg.

– Vi tror att det här med provborrningar kan leda till gruvdrift. Och vi vill stoppa detta i sin linda eftersom vi tycker att det är en väldigt olämplig miljö, säger Anders Berthling, ordförande i Naturskyddsföreningen i Jönköping.

Anders Berthling, ordförande i Naturskyddsföreningen i Jönköping. Foto: Charlotte Göransson/SVT

Han är också orolig för att gruvbrytningen ska påverka vattnet i området och de utrotningshotade växter som finns inom naturreservatet.

Men måste man inte kunna utvinna metaller som är viktiga för samhället?

– Jo, det måste man göra. Det kan man göra på många ställen. Man kan åka till LKAB i Kiruna och få ut mycket av de mineralerna man vill ha i slagghögarna som finns där, säger Anders Berthling.

En strategisk råvara

Vanadin är en metall som framförallt används till legeringar inom stålindustrin för att ge produkter bättre hållfasthet och hårdhet. Vanadin finns på EU:s lista över strategiska råvaror och bryts i dag i många länder som EU inte vill vara beroende av. Det förekommer ingen brytning i Europa och fyndigheten i Taberg skulle kunna bli viktig.

– Taberg har potentialen att förse hela EU:s behov av vanadin under överskådlig framtid, säger Ove Göting på Asera Minings.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.