Lärare kränkte elev – kommunen kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

En lärare i Vetlanda kommun kränkte en ordningsstörande elev under ett försök att ta eleven ut ur klassrummet. Det anser Skolinspektionen som gjort en utredning kring en elevs skolsituation

Enligt anmälan från vårdnadshavare har det varit problem vid flera tillfällen. Vid ett av tillfällena ska en lärare ansett sig tvingad att under tumultartade former ta eleven ur klassrummet.

Myndigheten bedömer att ingripandet inneburit ett ”våldsamt och riskfyllt agerande” som varit oproportionerligt. Enligt läraren stretade eleven emot och ingripandet blev ”tumultartat” när de närmade sig dörren. Även de andra barnen i klassrummet ska ha påverkats av tumultet.

Anmäldes inte

Inspektionen skriver att det inte funnits någon risk för skada på eleven, läraren, egendom eller klasskamraterna vid tillfället som motiverat ingripandet – i stället framstår det som att eleven betett sig ”oönskat i största allmänhet”.

Vetlanda kommun får nu kritik för att händelserna inte anmälts till rektor, som i flera fall fått kännedom om dem av vårdnadshavare. Kommunen ska också se till att kränkande behandling inte uppkommer igen.

Eleven har bytt skola och Barn- och elevombudet kommer nu att utreda förutsättningarna för skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.