Lars-Ove Bengtsson från Gislaved fick hjälp att få tillbaka sexlivet efter att ha drabbats av prostatacancer. Foto: SVT/TT Isabell Höjman

Lars-Ove fick hjälp med sexlivet efter prostatacancern

Publicerad

Prostatacancerdrabbade Lars-Ove Bengtsson fick hjälp av Region Jönköpings läns sexolog för få sexlivet att fungera igen efter sjukdomen. Men långt från alla regioner och landsting kan ge den hjälpen, vilket prostatacancerföreningen Proliv är kritiska mot.

– En biverkning kan vara att man tappar erektionsförmågan, säger Lars-Ove Bengtsson som är ordförande för prostatacancerföreningen Proliv i Jönköpings län. För åtta år sedan drabbades han själv av prostatacancer.

I klippet hör du honom berätta vilken hjälp han fick för att få tillbaka sexlivet efter att ha drabbats av cancern.

Lars-Ove Bengtsson tycker att fler regioner och landsting borde göra som Jönköping, som har en medicinskt utbildad sexolog med bred kompetens på urologmottagningen på länssjukhuset Ryhov.

Brist på kompetensen

– Det finns bara fyra med den här kompetensen i landet, så det är helt klart en brist runt om i landet, säger Christina Ljunggren som arbetar som klinisk sexolog på Ryhov.

Hon säger att det för visso finns fler regioner som har personal som kan stötta patienter kring sexfrågor, men att de inte har den bredd som hon tycker att sjukvården ska kunna ge hjälp med:

– Det som är unikt här är att min roll i teamet enbart är sexualmedicin. Man behöver en kompetens både i samtalet, den psykologiska faktorn, den medicinska faktorn och den sexualmedicinska.

Vanligaste cancerformen

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Ibland är sjukdomen ärftlig men för det mesta är orsaken oklar. Det finns olika behandlingar. Risken för sjukdomen ökar med åldern.

Behandling kan påverka sexlivet och Lars-Ove Bengtsson säger att det har varit värdefullt att få hjälp av regionens sexolog.

– Men fler regioner borde erbjuda den här hjälpen, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.