Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Jimmy Ekström, förbundsordförande för Liberalerna i Jönköpings län, om varför han vill att utredningen om anmälningsplikt stoppas. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Liberalerna inte rädda att åka ur regionen

Publicerad

I regionvalet 2018 fick Liberalerna 3,89 procent av rösterna – bara 0,89 procentenheter över spärren. Nu hoppas de på en ”Johan Pehrson-effekt” för att säkra en plats i regionfullmäktige efter höstens val.

I klippet hör du regionråd Jimmy Ekström (L), förklara hur han ser på risken att Liberalerna åker ur regionfullmäktige.

Liberalerna har varit ett av sex partier i den styrande koalitionen i Region Jönköpings län den senaste mandatperioden, där höjda statsbidrag har möjliggjort stora satsningar på hälso- och sjukvården.

Regionvalet 2022 Jönköpings län

Inför valet i höst fokuserar Liberalerna på satsningar för unga och äldre. Man vill öka det förebyggande arbetet mot psykisk ohälsa bland unga, bland annat genom att satsa på utökade hälsokontrollerna för barn på vårdcentralerna. Idag görs hälsokontroller upp till fem år och Liberalerna vill höja den åldersgränsen.

Oklart hur samarbetet blir

Man vill också införa så kallade äldremottagningar på vårdcentralerna för att förbättra tillgängligheten för äldre samt inrätta ett snabbspår på akuten för äldre, där de snabbare ska tas om hand.

Om ni hänger kvar – vill ni sitta i koalitionen även efter valet?

– Vi lämnar det öppet. Vi har varit i allians tidigare och är nu i koalition. Väljarna ska först få säga sitt, sen blir det en förhandling efter valet vilket samarbete man ska sitta i, säger Jimmy Ekström (L), regionråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet