Polis ville gå före i krogkön i Jönköping – ljög och använde polisleg

Uppdaterad
Publicerad

En polis anmäls efter att ha använt sin polislegitimation för att privat gå före i krogkön på ett populärt uteställe i Jönköping. Men ordningsvakten i dörren trodde inte på polismannen och tillkallade en polispatrull.

Polismannen förklarade för både polispatrullen och ordningsvakten att han visat sin tjänstelegitimation för att han var där på ett jobbärende, men att han inte ville berätta närmare vad det handlade om.

I senare samtal med arbetsgivaren har mannen medgett att han visat sin legitimation för att kunna ta sig förbi den långa kön till restaurangen. Nu anmäls han till polisens personalansvarsnämnd.

Vill se mer än en varning

I anmälan framhålls det att polisen bör få ett strängare straff än en varning. Enligt uppgifter från polispatrullen som ditkallades av ordningsvakten ska den nu anmälda polisen ha luktat alkohol och uppträtt otrevligt. Mannen själv har uppgett att han har minnesluckor från den aktuella kvällen.

2018 tvingades tio polisanställda bort från sina jobb runt om Sverige. Orsakerna till att en person får sparken varierar. I klippet nedan hör du om fyra skäl som kan leda till att en polis får sparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.