Foto: SVT

Lockar fler resande med 180.000 gratisbiljetter

Publicerad

Jönköpings Länstrafik och Värnamo kommun gör en gemensam satsning för att få fler att åka med de ny miljövänliga elhybridbussarna. Varje hushåll i Värnamo tätort får 20 biljetter var.

Nyligen invigdes den nya miljövänliga stadsbusstrafiken i Värnamo som utgörs endast av miljövänliga elhybrider. Och för att få upp ögonen för de nya bussarna får nu alla Värnamobor gratisbiljetter i postlådan.

– Det är viktigt att vi gör det här för att få upp resandet. Vi vill visa upp bussarna och låta folk prova, säger Ruth Andersson, marknadskommunikatör på Jönköpings Länstrafik.

LÄS MER: Unik satsning på elbussar i Värnamo

Även tidigare har liknande kampanjer för andra linjer genomförts och eftersom det varit lyckat görs ett försök även med elbussarna i Värnamo.

– Det är tredje eller fjärde gången vi gör något sådant här. Vi följer upp kampanjerna och ser att det har ökar resandet.

Stor kostnad

Men det kostar en rejäl slant för Jönköpings Länstrafik som redan har det kärvt ekonomiskt. Totalt ska 180.000 enkelbiljetter delas ut, biljetter som annars kostar 30 kronor styck.

Men exakt hur mycket det kommer kosta är svårt att säga, enligt Ruth Andersson.

– Vi delar kostnaden men Värnamo kommun. Och det beror ju på hur många av biljetterna som kommer användas. Vi hoppas ju på alla så klart.

Men Jönköpings Länstrafik är redan hårt pressade ekonomiskt?

– Ja, men vi anser att vi behöver lägga krut på att få upp resandet med en sådan här provåkningskampanj. Vi räknar med att hämta upp kostnaden i förlängningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.