Pernilla Törsleff, åklagare. Foto: SVT

Locket på efter polisrazzia – åklagaren förtegen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen inleds förhören med de män som anhölls vid en synkroniserad polisrazzia, i bland annat Värnamo och Gnosjö, på tisdagsmorgonen. Männen misstänks för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, men vad det rör sig om vill åklagaren inte säga.

De båda männen är i 20- respektive 30-årsåldern och hemmahörande på adresser som polisen under tisdagen gjorde tillslag mot. Enligt polis och åklagare har de gripna männen koppling till problembilden, med bland annat spektakulära skjutningar, som en tid funnits i Värnamo.

I övrigt lämnas mycket få uppgifter i ärendet.

– Det har ju inträffat många händelser i Värnamo, men vilken koppling männen har till dessa händelser vill jag inte gå in på. Vi är i ett väldigt tidigt skede i utredningen, säger åklagare Pernilla Törsleff.

Har det med gängkriminalitet att göra?

– Det kommenterar jag inte.

Tillslag även i Kronoberg

Enligt Mattias Ramsö, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Värnamo, var de båda männen anhållna i sin frånvaro före razzian, men hittades alltså igår. Tillslag gjordes på flera platser i Jönköpings län men även i Kronobergs län.

Under onsdagen kommer inledningsvis en av männen att förhöras.

– Vi kommer att förhöra honom under dagen. När den andre ska förhöras är inte bestämt ännu.

Kan du lämna några ytterligare kommentarer kring det här ärendet?

– Nej, det är ett för tidigt skede i utredningen, säger Pernilla Törsleff.

Om allmänfarlig ödeläggelse

Den som åstadkommer explosion, översvämning, ras, flyg- eller tågolycka eller annan sådan ofärd och därigenom framkallar fara för annans liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av annans egendom, kan dömas för allmänfarlig ödeläggelse.

Vid mindre allvarligt brott, fängelse i högst tre år. Är brottet grovt kan straffet bli fängelse i minst sex år eller som längst, livtid.  

Källa: Brottsbalken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.