Stefan Gustafsson (KD), kommunalråd Sävsjö, kommenterar partiledaren Ebba Busch utspel om att polisen borde ha skjutit skarpt under upploppen. Foto: SVT/Stefan Jerrevång/TT

Lokal KD-politiker om Ebbas Buschs utspel om att skjuta mot våldsverkare

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Gustafsson (KD), kommunalråd i Sävsjö, tycker det är angeläget att ställa frågan varför polisen inte sköt skarpt mot våldsverkarna under påskhelgens upplopp.

– Det vi ser är ett uppenbart angrepp på tryggheten och säkerheten och ytterst vår demokrati. Jag tror inte att vi i varje läge kan vika undan och visa mesighet utan måste visa var gränsen går, säger Stefan Gustafsson, kommunalråd (KD) i Sävsjö.

Uppfattar du att polisen har visat mesighet mot våldsverkarna under upploppen?

– Jag uppfattar att polisen själv har beskrivit att man drog sig tillbaka för att man var rädd för att bli skadad. Där tror jag att man måste fundera på när ska man använda det våldsmonopol som polisen har, säger Stefan Gustafsson (KD).

Polisen måste själv bedöma

Ebba Busch sa i Ekots lördagsintervju att polisen borde har skjutit skarpt mot våldsverkarna under helgens upplopp. Hon ställde också frågan varför vi inte har ”100 skadade islamister, 100 skadade kriminella,100 skadade upprorsmakare”.

Att skjuta in mot folkmassor – är det en framkomlig väg?

– Det är ingen politisk bedömning när polisen ska använda våld, utan polisen måste själv göra de bedömningarna. Men jag tycker att en gräns är passerad när 100 poliser är skadade utan att man använder de motvapen man har, säger Stefan Gustafsson (KD).

Andreas Stureson (KD), kommunalråd i Jönköping, vill inte kommentera Ebba Buschs utspel.

– Det är inte min sak att kommentera rikspolitiken, säger Andreas Sturesson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.