Iman, en av deltagarna, berättar hur projektet påverkat henne. Foto: SVT/Jonas Tubbin

Lyckad satsning på unga tjejer på Råslätt

Uppdaterad
Publicerad

För ett drygt år sedan var det bara ett tjugotal tjejer som tränade fotboll i Råslätts SK. Idag är de över hundra aktiva. Detta efter ett framgångsrikt projekt för att locka fler tjejer till föreningen.

I april ifjol, påbörjades ett nytt projekt i Råslätts SK. Syftet med projektet var dels att få fler tjejer att börja spela fotboll i föreningen, men också att stärka tjejerna och få dem att våga tro på sig själva.

– Vi gör det här för att skapa samma förutsättningar för dem som för killarna i området. Vi vill stärka tjejerna, så att de klarar av saker i livet framöver. Både när det gäller utbildning, men också i arbetslivet, säger Gabriella Ibrahim som arbetar som projektledare för tjejverksamheten i Råslätts SK.

Utländsk härkomst

Råslätt är ett bostadsområde, där en hög procentuell andel av de boende är av utländsk härkomst. Något som Gabriella Ibrahim tror har varit en del i att det tidigare varit svårt att engagera tjejer i föreningen.

– Här ute har man mentaliteten att man satsar på sin pojke när det gäller fotboll och inte lika mycket på sina döttrar. Den mentaliteten vill jag tvätta bort.

Gabriella Ibrahim arbetar som projektledare för tjejverksamheten i Råslätts SK.

Lyckat projekt

Projektet har varit lyckat och går nu vidare in i etapp 2. Idag är de över hundra aktiva tjejer i föreningen.

– Jag tror att vårt framgångsrecept har varit att vi satsat på tjejerna. Vi har försökt engagera och lyfta fram dem i allt vi gör.

Och tjejerna har utvecklats mycket under projektets gång.

– De tar för sig på ett annat sätt än tidigare. Jag hoppas att detta har stärkt dem att kunna bli vad de vill i framtiden.

Iman Omeirat spelar i F04 och för henne har projektet varit värdefullt.

– Det har betytt väldigt mycket för mig. Det har stärkt mig både inom fotbollen och på fritiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.