Mamma i Vetlanda blev av med barnen – nu ska DO granska kommunen

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna har anmält Vetlanda kommun till diskrimineringsombudsmannen, DO, efter att hennes barn omhändertagits. Hon hänvisar till diskriminering på grund av funktionsnedsättning.

Kvinnan skriver i sin anmälan att kommunens socialtjänst omhändertagit hennes två barn enligt lagen om vård av unga. Beslutet ska ha motiverats med att hon inte kan ta hand om sina barn på grund av sina diagnoser och en mycket låg intelligensnivå.

Hon skriver i sin anmälan att socialtjänsten klippt bort och skrivit om delar av läkarens anteckningar i journalen för att få till en bättre motivering till socialnämndens utskott.

Diskrimineringsombudsmannen har fått fullmakt att granska kvinnans handlingar och har efter det beslutat att inleda en tillsyn mot Vetlanda kommun. Senast 21 januari ska kommunen ha svarat på frågor om sitt agerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.