Se SVT:s reporter sammanfatta akupunkturmålet i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Man dog efter akupunktur – fallet uppe i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes hovrättsförhandlingen i akupunkturmålet där en man avled efter behandling. Akupunktören från Jönköpings län friades i tingsrätten, men nu prövas fallet i högre rättsinstans

Målet som nu prövas i Göta hovrätt i Jönköping gäller misstanke om grovt vållande till annans död.

I mars 2018 avled den cancersjuka mannen efter att ha fått behandling vid en privat klinik i Jönköpings län. Först fick han andningsbesvär i samband med akupunkturbehandlingen och ambulans tillkallades.

Nekar till brott

Mannen avled senare på sjukhus. Därefter riktades misstankar mot akupunktören om att hon skulle ha utfört akupunktur i bröstregionen på mannen. Men försvaret menar att kvinnan inte utfört någon sådan behandling på bröstkrogen.

– Hon har inte utfört akupunktur i bröstregionen, på andra ställen på kroppen men inte över hjärtat, sa Henrik Sjöman, akupunktörens försvarsadvokat i en tidigare intervju med SVT Nyheter Jönköping.

Under den första förhandlingsdagen kommer de två parterna hålla sina sakframställningar och inspelningar av förhör i tingsrätten kommer att spelas upp. Den andra förhandlingsdagen kommer bland annat ägnas åt förhör och parternas slutföranden.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.