Många och rekordtidiga skadedjur i fällorna

Uppdaterad
Publicerad

När Skogsstyrelsen nu fått resultat av årets första rikstäckande övervakning av granbarkborrens svärmning, visar resultatet att angreppen kan bli värre än tidigare år.

Fällorna har satts upp på 18 orter i hela landet och i Nässjö var fångsten av svärmande granbarkborrar 10 gånger större än på de flesta andra håll.  Där fångades 10 000 stycken jämfört med 1000.

 – Det har varit en varm och torr inledning på våren, något som gynnar skadeinsekten. Precis det vi inte behövde. Kanske är detta början på det värsta scenario vi räknat med där angreppen kan bli sex gånger så stora som förra årets rekordsommar. Det är oroande, säger Gunnar Isacsson, ekolog och Skogsstyrelsens expert på skadeinsekter, i ett pressmeddelande.

Svärmar i stora mängder

Det för granbarkborren gynnsamma vädret har gjort att insekten har kunnat svärma i stora mängder och dessutom två generationer, vilket enligt Skogsstyrelsen är ovanligt. Huvudsvärmningen väntas komma igång vid nästa större värmebölja i maj.

– Skogsägaren behöver ha koll på var de nya angreppen är och se till att få ut de träden. Då följer granbarkborrarna med ut ur skogen. Se till att kolla var fjärde vecka hela sommaren eftersom det sannolikt kommer bli svärmningar kontinuerligt i år, säger Gunnar Isacsson.

Så här hittar man angrepp av granbarkborre

  • Sök efter borrmjöl på marken nedanför granen. Ser ut som ljust kaffepulver.
  • Titta efter kåda som granen använder som försvar mot granbarkborren. Det blir som tårar på stammen. 
  • Torra gröna barr på marken som granen har tappat kan vara tecken på angrepp.
  • Titta efter avfläkt bark högt uppe på stammarna, under den fortfarande gröna kronan.
  • Under barken kan du titta efter granbarkborrens gångar.

Källa: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.