Foto: Privat

Linderås skola hotas av nedläggning – föräldrarna manifesterar

Publicerad

På måndag kommer en manifestation äga rum för Linderås skola utanför stadshuset i Tranås. Skolan hotas av nedläggning och Karin Thorsson Linell, en av initiativtagarna till manifestationen, menar att det vore förödande för landsbygdens framtid och utveckling.

Det jäser i Linderås utanför Tranås och oron är stor för ortens skola. Barn- och utbildningsnämnden fick i våras i uppdrag att utreda en nedläggning av Linderå skola och eleverna kommer i så fall flyttas till skolan i Gripenberg, ungefär fyra kilometer bort. Än så länge har dock inget beslut kommit.

– Vi har inflyttning av barnfamiljer hela tiden, det går emot att man då ska lägga ner en skola. Gör man så här kommer folk flytta härifrån och kommunen kommer förlora på det. Man måste tänka långsiktigt och inte bara de närmaste åren, säger Karin Thorsson Linell.

Föräldrarna till barn som går på skolan känner sig oroliga och har skrivit till Barn- och utbildningsnämnden samt till kommunfullmäktige, men känner att de befinner sig i det dolda.

– Vi har skrivit till Barn- och utbildningsnämnden och även till kommunfullmäktige i Tranås, men vi får nästan ingen respons. Det bara två eller tre partier som bemödat sig att svara. Vi får ingen insyn i utredningen och känner oss i det dolda, säger Karin Thorsson Linell.

Tycker inte politikerna är rätt informerade

Hon berättar att när de kommit på besök har de blivit förvånade.

– De partirepresentanter som har hälsat på har sagt att de blir förvånade. De har fått informationen att skolan är i stort behov av renovering och att det inte finns tillräcklig handikappanpassning. Vilket de då har sett att det inte stämmer. Det finns behov för underhåll, som det gör på alla skolor, men inget som är panik, säger Karin Thorsson Linell.

Egna barn på skolan

Karin Thorsson Linells barn går på skolan och så har det sett ut i fem generationer i hennes släkt.

– Jag har två flickor i skolan, jag känner mig frustrerad, mina barn är den femte generationen som går i den här skolan och jag vet själv att det är en bra skola där man får lära sig det man behöver in i framtiden för livet, säger Karin Thorsson Linell.

Manifestationen kommer att äga rum på måndag klockan 16.30 utanför stadshuset i Tranås.

Lyssna hur det lät när vi på SVT Jönköping besökte skolan tidigare i år:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.