Maria Ekholm får regionens vetenskapliga pris för sin forskning om bröstcancer. Foto: SVT

Maria Ekholm prisas för sin forskning om bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Maria Ekholm tilldelas Region Jönköpings vetenskapliga pris för 2016 för sin forskning om bröstcancer. I sin forskning har hon visat den betydelse som läkemedlet Tamoxifen har vid behandling av hormonberoende bröstcancer.

Studien som omfattar 564 kvinnor som på 1980-talet opererades för bröstcancer visar efter 25 års uppföljning att risken att dö i bröstcancer var 27 procent lägre i gruppen som behandlats med Tamoxifen.

Men många kvinnor avbryter behandlingen eftersom den kan ge klimakterieliknande biverkningar som svettningar, vallningar och torra slemhinnor.

– Den rekommenderade behandlingstiden är idag 5-10 år. Det ska vi inte ändra på, men förhoppningsvis kan våra resultat övertyga de kvinnor som tidigt vill avbryta behandlingen om vikten av att åtminstone hålla ut under 2-3 år, den viktigaste tiden, framhåller Maria Ekholm.

Maria Ekholm är överläkare vid onkologkliniken på Länssjukhuset Ryhov. Priset är på 10.000 kronor och Maria Ekholm fick ta emot det vid inledningen på regionsfullmäktiges sammanträde under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.