Foto: TT/Arkiv

Måste betala tillbaka 100 000-tals kronor till försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer i Jönköpings län får nu krav på att betala tillbaka flera hundratusentals kronor som de fått i felaktiga utbetalningar.

Försäkringskassan har skickat ut återbetalningskrav till flera personer i Jönköpings län som anses ha fått för mycket pengar i olika typer av bidrag. Det handlar bland annat om att om att personer begärt och fått för mycket i sjukersättningar, barnbidrag, livränta eller tillfällig föräldrapenning.

En man i 40-års åldern från Jönköpings kommun har enligt försäkringskassan begärt tillfällig föräldrapenning trots att det är han själv som har varit sjuk, arbetat eller haft semester. Han får nu betala tillbaka närmare  454 000 kronor.

En medelålders kvinna från Nässjö kommun, som fått livränta för en arbetsskada men ändå arbetat ska betala tillbaka närmare 130 000 kronor.

Flyttat utomlands – fortsatte söka bidrag

En man i 40-årsåldern i Jönköping  har ansökt om och fått både sjukersättning och bostadsbidrag, men då försäkringskassan undersökt bland annat mannens kontoutdrag så har det visat sig att mannen inte varit i Sverige och han får därför betala tillbaka 375 000 kronor.

Även en Jönköpingskvinna i  35-årsåldern får betala tillbaka en stor summa sedan hon flyttat utomlands men ändå uppgett att hon bor i Sverige. Hon har fått barnbidrag, föräldrapenning, underhållsbidrag samt flerbarnstillägg. Hon ska betala tillbaka närmare 190 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.