Foto: Jönköpings kommun

Matförgiftning i Värnamo kan vara från råttbajs

Uppdaterad
Publicerad

En grupp ungdomar blev sjuka efter ett restaurangbesök i Värnamo. Nu visar det sig att restaurangföretagaren är kund hos den grossist i Jönköping där miljö- och hälsoskyddsinspektörer har hittat råttor och spillning bland matvarorna.

– Jag kan inte säga hundraprocentigt säkert att bakterierna kommer från just den grossisten, men matprover visar på bakterieförekomst och det går inte att utesluta den grossisten som källan, säger Gulvayar Shuman, livsmedelsinspektör i Värnamo kommun.

Prover på mat hos restaurangen visar på förekomst av bakterier som kan orsaka matförgiftning, vilket Värnamo Nyheter var först att berätta. Restaurangföretagaren är kund hos Asia Grossisten i Jönköping som nu har fått saluförbud efter upptäckten av råttor, spillning och råttgift där mat, dryck och förpackningar förvarades.

Dagliga inspektioner

Grossisten har ett åttiotal kunder, varav 60 finns i Jönköpings kommun och övriga utspridda i tio andra kommuner. Livsmedelsenheten vid Miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköping håller i ärendet med grossisten och har kontaktat alla restauranger som är kunder.

– Vi har inte märkt av ökning av matförgiftningar och bland restaurangerna är det bara en som berättar att de hade hittat råttspillning i en förpackning med läskedrycker vilket de skickade tillbaka till grossisten. Det verkar alltså som restaurangerna har skött sin del av kontrollen, säger Johanna Hänninen, chef vid Livsmedelsenheten på Miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköping.

Varorna får inte säljas

Kommunens livsmedelsenhet har besökt Asia Grossisten nästan dagligen efter upptäckten av skadedjur i deras lagerlokal. De har också polisanmält företaget för brott mot livsmedelslagen som de menar var på väg att sälja varor trots saluförbud.

– Företaget får fortsätta att sälja kyl- och frysvaror och för torrvaror har företaget nu ordnat en ny lokal som de får sälja ifrån. Vi vill nu se till att de torrvaror, som fanns i lokalen då vi upptäckte skadedjuren, destrueras och inte säljs vidare, säger Johanna Hänninen.

Kommunen äger fastigheten

Lokalen där råttor, spillning och råttgift upptäcktes ligger vid Södra Munksjön och ägs av Jönköpings kommun. Men enligt Johanna Hänninen kan inte miljö- och hälsoskyddsinspektörerna ställa krav på fastighetsägaren.

– Det är den som bedriver verksamhet som helt och hållet ansvarar för att livsmedelslagen efterföljs och fastighetsägaren kan vi inte ställa krav på, förklarar Johanna Hänninen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.