Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Mats Bojestig reagera på den skarpa kritiken från IVO och även berätta vilka åtgärder som nu ska genomföras. Foto: SVT

Mats Bojestigs svar på den svidande kritiken från IVO

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län får skarp kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att inte tagit sitt ansvar i vården av äldre med misstänkt eller konstaterad coronasmitta.

Tillsynsmyndigheten har tittat på  läkarinsatserna som gjorts vid Bäckgårdens äldreboende i Gnosjö, Furugårdens vård och omsorgsboende i Vaggeryd, Solbacka äldreboende i Smålandsstenar och Solstickegatans äldreboende i Jönköping.

”Äldre som bor på särskilt boende har under pandemin inte fått vård och behandling utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19”, står det i IVO:s beslut.

Regionens reaktion

När SVT talar med Mats Bojestig som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län är hans reaktion den här:

– Jo det är väldigt allvarlig kritik som framförs, som vi tar på stort allvar.

Vård och behandling har inledningsvis under pandemin skett enligt generella direktiv. Till exempel har det förekommit generella riktlinjer om att patienter som bor på särskilt boende inte skulle skickas till sjukhus för vård på intensivvårdsavdelningen, inte heller vara föremål för hjärt- lungräddning.

I klippet ovan hör du Mats Bojestig berätta vilka åtgärder som nu vidtas.

Slagit hårt mot äldreboenden

Coronapandemin har slagit hårt mot Sveriges äldreboenden. Hittills har över 2 800 personer som bodde på särskilt boende i landet avlidit.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har därför genomfört en omfattande granskning av äldrevården i landet. Över 20 000 tips har skickats in till myndigheten som på tisdagen presenterade sina slutsatser.

SVT har tittat närmare på delar av underlaget till IVO:s granskning som också innehåller svar från över 300 medicinskt ansvariga sjuksköterskor, MAS. I svaren framkommer mycket av den kritik som IVO nu lyfter fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet