IVO har granskat landets 1700 äldreboenden. Foto: TT

Tre boenden i länet pekas ut ha brister

Uppdaterad
Publicerad

Tre särskilda boenden i Jönköpings län finns med på listan över de 91 äldreboenden i landet där IVO, Inspektionen för vård och omsorg, konstaterat att läget varit extra allvarligt under coronapandemin.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har tidigare granskat 1 000 verksamheter inom äldreomsorgen i hela landet – och upptäckte då ”brister av allvarlig karaktär” på vart tionde boende. Därefter har IVO fördjupat sin granskning till landets samtliga särskilda boenden.

På 91 boenden, där läget beskrivs som extra allvarligt, går nu IVO vidare med journalgranskning.

– Det finns exempel på personer som inte har fått individuell bedömning av läkare utan där man gjort en generell bedömning som inte var vad personen behövde. Personer har råkat illa ut, säger Sofia Wallström, generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg.

Oklara brister

Tre av de utpekade boendena som nu ska granskas ytterligare finns i Jönköpings län. Enligt IVO:s presentation på tisdagen handlar det om Solstickegatan i Jönköping, Solbacka i Gislaved och Furugården i Vaggeryd. Exakt vilka brister som myndigheten har funnit på dessa boenden är i nuläget oklart.

– Jag kan inte se att Solstickegatan sticker ut på något särskilt sätt, säger Anna Bunninger som är tillförordnad socialchef i Jönköpings kommun.

– Men det kan finnas eventuella brister i de individuella bedömningarna från läkare och jag vet även att det har kommit in något klagomål från en anhörig, sammantaget kan det göra att man valt att gå vidare och granska boendet.

På Vaggeryds kommun vill de inte ställa upp på en intervju på telefon utan väljer istället att skicka en skriftligt kommentar:

”Vaggeryds kommun har inte fått någon information kring vad som föranleder den särskilda granskningen”, står det. I övrigt kommenterar inte kommunen hur läget är på Furugården.

Gislaveds kommun meddelar via mail exakt samma formulering som Vaggeryds ovan. I övrigt skriver tillförordnad socialchef Susanna Olsen till redaktionen att kommunen avvaktar den kommande granskningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sofia Wallström, generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Foto: Ali Lorestani/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet