Här är en soptipp begravd under Gislaved Foto: SVT

Gislaveds miljörådgivare larmar: ”Det svenska miljöarbetet går väldigt trögt”

Publicerad

En miljörådgivare på Gislaveds kommun vill se ett bättre nationellt samarbete för att ta itu med miljöproblem i Sverige. Kommunen har lokaliserat 558 misstänkt förorenade områden. Områden som kan bli en utmaning att bearbeta de kommande åren om ingen förändring sker, menar miljörådgivaren.

I klippet ovan kan du se toppen på isberget av en gammal soptipp som är begravd under Gislaved.

Miljörådgivaren Volker Kelm berättar att Sveriges kommuner måste få till ett bättre samarbete med Naturvådsverket och länsstyrelser för att ta itu med så kallade förorenade områden. Med ett förorenat område menas att det finns skadeämnen i marken som samhället har lagrat, det kan exempelvis vara en gammal soptipp under den mark vi går på.

– Det är gamla synder, säger Volker Kelm.

Gislaved är en av många kommuner som kan få det svårt att bearbeta sina misstänkt förorenade områden de närmaste åren eftersom det saknas pengar, menar han.

– Det här är inte bara ett problem i Gislaved. Det går väldigt trögt i hela Sverige, om vi lär av Nederländerna och Belgien kommer vi väldigt långt, säger han.

Nederländerna framgångsrikt

Även Naturvårdsverket skrev i en informationsbroschyr år 2018 att Nederländerna är ett land som anses ligga långt framme vad gäller sanering av förorenade områden.

– Andra länder har sprungit om Sverige i miljöarbetet, exempelvis Nederländrna är redan färdiga med sina saneringar, säger Volker Kelm.

Kan inte bygga bostäder

Markföroreningar är en anledning till att Gislaveds kommun inte kan bygga bostäder och parker i den grad man önskar. Kommunen har planer för till exempel Anderstorp men i nuläget är det bara en dröm.

– Vi vill bygga jättefina parker och kanske bostadsområden, men det får vi inte göra idag, vi får inte ens göra en detaljplan enligt lagen utan vi måste ta itu med markföroreningarna först, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.