Hör Karins frustration över att dottern inte får behandling för sin ADHD. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

”Min dotter självskadar sig – men vi får ingen hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Regionen har satsat extra pengar på att korta köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin. Men en mamma berättar nu om sin 14-åriga dotter som efter första besöket på BUP har fått vänta över ett år på behandling för sin ADHD.

– Jag är orolig för hennes självskadebeteende och vad som kan hända om hon inte får hjälp, säger Karin, mamma till Lina 14 år.

I klippet hör du Karins frustration över att dottern ännu inte fått hjälp för sin ADHD.

Efter första besöket hos BUP i Jönköping i april 2020 fick Lina antidepressiva mediciner. Men Karin har från första stund trott att det handlar om ADHD.

När Linas skola hörde av sig till BUP om förmodad ADHD i oktober 2020 beslöt BUP att en utredning skulle göras. Den 6 april i år fick familjen beskedet att Lina har ADHD. Mamma Karin trodde då att det skulle lösa sig med medicin. Men så blev det inte.

– Vi fick besked att vi nu väntar på en informationsträff med en läkare där vi ska få se vilka mediciner det finns. Men vi orkar inte vänta längre, det har gått över ett år sedan vi sökte hjälp, säger Karin.

Regionens svar: ”Förstår hennes frustration”

Lina fick vänta i cirka 60 dagar på det första besöket. När beslutet om utredning kom fick hon vänta i drygt två månader. Och nu väntar hon igen – den här gången på medicin.

– Jag förstår hennes frustration. Samtidigt gör regionen nu en historiskt stor satsning på BUP och det har redan kortat väntetiderna något, men det tar tid att anställa personal, säger Carina Vestergren, verksamhetchef BUP i Jönköping.

Se hela regionens svar på Karins kritik.

I samband med SVTs publicering idag på måndagen har BUP hört av sig till Karin och meddelat att Lina kan få en tid den här veckan.

Fotnot: Karin och Lina heter egentligen något annat.

Den nationella vårdgarantin

Den lagstadgade vårdgarantin säger att man som mest ska vänta 90 dagar på det första besöket specialistsjukvården. Sen finns det en så kallad förstärkt vårdgaranti för BUP som innebär en målsättning på 30 dagar till första besöket.

Den nationella vårdgarantin innebär också att man som mest behöva vänta 90 dagar på utredning efter att utredning beslutats. Den förstärka vårdgarantins målsättning är 30 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.