Henrik Johansson på Ambulansförbundet är kritisk till förändringen för ambulansen i Mullsjö. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Mindre ambulansnärvaro i Mullsjö – mer i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Den ambulans som regionstyrelsen beslutade om 2018 med placering i Mullsjö, ska vara mer i Jönköping. Ett beslut som Ambulansförbundet menar att regionen har mörkat, men det förnekar regionen.

Från och med mitten av september ska ambulanspersonal inte längre åka direkt till Mullsjö på morgonen utan istället köra i Jönköping. Det beror på att ambulansen i Mullsjö anses ha använts för lite och att den behövs mer på annat håll.

Tanken är att ambulansen ska åka direkt till Mullsjö när resursen i Habo får larm, men Ambulansförbundet tror att det här påverkar insatstiderna negativt.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

– Väntetiderna är redan under all kritik och de kommer att bli längre nu, säger ordförande Henrik Johansson.

Politikerna ovetandes

Beslutet om två extra dagambulanser med placering i Mullsjö och i Aneby fattades av regionstyrelsen i maj 2018. Målet var att korta insatstiderna till de kommunerna.

Politikerna har inte fått information om förändringen för Mullsjöambulansen, men det är inget konstigt enligt sjukvårdsdirektören för medicinsk vård, Agneta Ståhl.

– Vi har ju dialog med politikerna när det innebär förändringar för invånarna och i det här fallet blir det inte det. Vi har samma ambulansresurs till invånarna och det viktigaste är att den finns när det behövs.

”Försökt mörka”

Ambulansförbundet hävdar att regionen har försökt att genomföra den här förändringen utan att berätta det för någon.

– Utan tvekan har man försökt att mörka och man har också givit instruktion till personal om att röra sig lite taktiskt i Mullsjö och inte berätta för någon om att man inte utgår därifrån, säger Henrik Johansson.

Agneta Ståhl nekar till att ha genomfört förändringen i smyg och säger att insatstiderna till Mullsjö inte kommer att påverkas negativt. Hon vill inte kommentera påståendet om att ha uppmanat till att röra sig taktiskt i Mullsjö.

Verksamhetschefen för ambulansvården, Tomas Johansson, hävdar också att det inte handlar om att mörka. Men i SVT:s intervju vill han först inte säga att ambulansen ska utgå från Jönköping och inte Mullsjö.

Se intervjun med verksamhetschefen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

Mer i ämnet