– Vi följer detta väldigt noga med SOS Alarm, säger sjukvårdsdirektör Agneta Ståhl. Foto: Emma Johansson/SVT

Sjukvårdsdirektören: Mullsjöborna kommer inte märka av det

Uppdaterad
Publicerad

Ambulansförbundet befarar längre insatstider när den så kallade Mullsjöambulansen nu kör mer i Jönköping, men det tror inte sjukvårdsdirektören för medicinsk vård, Agneta Ståhl.

Från och med mitten av september slutade personal att köra ambulansen direkt till Mullsjö på morgonen utan stannar i Jönköping tills ambulansen i Habo får larm eller SOS Alarm dirigerar den någonstans.

– Den här ambulansen har haft en väldigt låg beläggningsgrad och få uppdrag. Då har man tillsammans med SOS Alarm tittat på hur vi utnyttjar resursen bättre, säger Agneta Ståhl, sjukvårdsdirektör för medicinsk vård.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

”Riskerar längre insatstider”

Regionpolitikerna beslutade 2019 om att köpa in en ny dagambulans med placering i Mullsjö och Ambulansförbundet säger till SVT Nyheter Jönköping att insatstiderna nu riskerar att bli längre igen.

– Vi ser inte att detta ska leda till förlängda insatstider. Men vi följer detta noga och om det visar sig att det på något sätt skulle påverka så får vi ta ett annat beslut i detta, säger Agneta Ståhl.

Politikerna blev inte informerade

Regionpolitikerna har inte informerats om förändringen i rutten för ambulansen. Men så länge inte insatstiderna påverkas negativt är inte det nödvändigt, enligt Rachel De Basso (S), ordförande i nämnden för hälsa och sjukvård.

– Om insatstiderna blir längre måste de förstås meddela det. Vi ska följa hur det utvecklar sig framöver, så att de inte försämras. Målet är ju att de som behöver det ska få en ambulans så fort som möjligt, det kan vara avgörande för liv och död, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

Mer i ämnet