Arkivbild från ett äldreboende. Foto: TT

Minskad nattbemanning på äldreboende i Vetlanda

Publicerad

Genom att ta bort en undersköterska per nattpass på sex äldreboende vill Vetlanda kommun spara åtta miljoner kronor per år.

– Det blir en undersköterska mindre per nattpass på sex av våra boende, men självklart har vi beredskap att bemanna upp om behov uppstår, säger vård- och omsorgschef Marianne Karlsson i ett pressmeddelande.

Personalstyrkan ökades på natten för fyra år sedan från två till tre personer i samband med att det planerades lagstiftning som skulle kräva mer personal på vissa boende.

Vetlanda

Men lagen som trädde i kraft i april 2016 ställde inga krav på mer nattpersonal, utan fokuserade på metoder som skulle säkerställa en trygg tillvaro.

Inga uppsägningar

Därför menar kommunen att minskningen som nu planeras inte kommer att innebära någon större förändring för de boende. Ingen personal kommer att sägas upp.

– Däremot kan det handla om ändrade arbetstider eller att man får byta område, säger Marianne Karlsson.

Redan nästa år är det tänkt att besparingarna ska visa resultat. Pengarna som sparas kommer att gå till att balansera ett underskott på 30 miljoner kronor inom vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vetlanda

Mer i ämnet