Håkan Karlsson jobbar med HBTQI-frågor på regionen och Josefin Andersson med jämställdhet på länsstyrelsen. Hör deras tankar om varför så få samkönade par gifter sig länet, i klippet. Foto: Kristin Renulf / SVT

Minst antal samkönade äktenskap i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings län ligger i botten i statistiken över antalet äktenskap som ingås av personer med samma kön. Under förra året gifte sig bara tre samkönade par, vilket är lägst i landet sett till folkmängd per län.

Även tidigare år har siffran varit låg för Jönköpings län. Enligt Håkan Karlsson som jobbar med folkhälsa och HBTQI-frågor på regionen, kan det bland annat ha att göra med det pratas för lite om ämnet.

– Frågan finns liksom inte på agendan här. Det är ett osynliggörande av HBTQI-personer.

Han tror också att ryktet Jönköping har om att vara ett starkt frikyrkofäste kan påverka.

– Jag kan tänka mig att en del HBTQI-personer försvinner härifrån men en del lever nog kvar i sina garderober också tyvärr.

”Behöver göra mer”

Även Josefin Andersson som jobbar med jämställdhet på länsstyrelsen i Jönköping, tror att frikyrkoryktet kan påverka att få samkönade par gifter sig.

– Sådana föreställningar lever kvar och det kan absolut ha betydelse för känslan för en plats och vilken framtoning en plats har och vilka människor som lockas att flytta dit.

Men hur jobbar ni med dessa frågor?

– Framförallt samarbetar vi med Qom ut och regionen. Vi jobbar också med att få in det i arbetet kring jämställdhet, mänskliga rättigheter och demokrati.

Diskussionen om heteronormen

Skulle ni behöva göra mer?

– Vi skulle alla behöva göra mer men samtidigt har det hänt väldigt mycket på senare år och man ser att fler och fler tar ställning.

Håkan Karlsson tror att en viktig del är att lyfta diskussionen om heteronormen.

– Vi behöver till exempel prata med våra barn tidigt att det är ok att stå upp för den man är.

Giftemål mellan samkönade par 2020

Under år 2020 gifte sig tre samkönade par i Jönköpings län. Samtliga äktenskap var mellan kvinnor.

I Halland som har något mindre befolkning ingick nio par äktenskap. I Örebro län som också är lite mindre befolkningsmässigt gifte sig elva samkönade par.

Flest antal giftemål mellan samkönade skedde i Stockholms län.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.