Arkivbild. En Lex-Maria anmälan har gjort sedan en SOS-operatör missade att ge livräddande råd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Missade att ge råd om livräddande insats

Publicerad

En operatör vid SOS-centralen i Jönköping missade att uppmana en person som ringde in till SOS instruktioner om hur hen skulle ge hjärt- och lungräddning på en medvetslös person.

Inringaren larmade SOS om en person som var medvetslös och inte andades. Under nödsamtalet berättade inringaren att den medvetslöse kräktes. SOS-operatören uppfattade kräkningarna som att den medvetslöse andades och missade då att be personen på plats att kontrollera andningen.

Inringaren hade själv gett den medvetslöse hjärt- och lungräddning utan uppmaning av SOS-operatören. Oavsett det så har det nu gjorts en Lex- Maria anmälning. Enligt anmälan så kan den drabbade personen ha utsatts för en allvarlig vårdskada på grund av de uteblivna råden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.