Misstänkt dråp i Gislaved – kvinnan omhäktad

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen omhäktades den kvinna som misstänks för dråp efter att en man hittats död i Gislaveds kommun i början av november. Åklagare Maria Lundberg ville att tingsrätten skulle skärpa rubriceringen till mord, men så blev det inte.

Kvinnan har suttit häktad sedan den 14 november och blir alltså efter dagens förhandling kvar i häktet. Hon häktas med restriktioner som innebär att kvinnan inte får ta emot besök, umgås med andra intagna, eller ha någon kommunikation med utomstående varken elektroniskt eller via brev.

I ett uttalande till SVT Nyheter Jönköping skriver åklagare Maria Lundberg:

”Själva rubriceringen dråp avser ett mord som är mindre grovt. Under häktestiden har det vidtagits flera utredningsåtgärder som lett till att min bedömning är att det inte finns några förmildrande omständigheter som gör att brottet är mindre grovt, utan bör bedömas som mord i första hand.”

Men Jönköpings tingsrätt bedömde alltså att rubriceringen inte skulle ändras.

Lex Sarah-anmälan

Den döde mannen i 30-årsåldern hittades inomhus på en adress i Gislaveds kommun. Mannen hade omsorg i stort sett dygnet runt med personlig assistans och Gislaveds kommun har efter händelsen gjort en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Enligt uppgifter ska det ha funnits problem kring mannens omsorg och det har varit upprepade möten om detta under hösten.

Den misstänka kvinnan och mannen ska ha haft en relation till varandra. Åtal ska vara väckt senast den 5 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.