Mannen som suttit häktad misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse har släppts ur häktet. Foto: TT

Man som misstänktes förberett bomb släppt

Uppdaterad
Publicerad

Den man som greps i Nässjö i mitten av juli misstänkt för att förberett bombtillverkning har försatts på fri fot. Orsaken är att misstankarna har försvagats, enligt åklagaren.

Mannen som är i 40-årsåldern greps av SÄPO den 18 juli i Nässjö, misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Enligt italiensk aniterrorpolis ska mannen ha försökt köpa stora mängder konstgödsel som kan användas till bombtillverkning.

Men igår eftermiddag försattes mannen på fri fot.

– Vi bedömer att han inte längre kan försvåra utredningen, samtidigt som misstankarna har försvagats, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist på riksenheten för säkerhetsmål till SVT Nyheter Jönköping.

Vad är det som gör att misstankarna har försvagats?

– Det kan jag inte in på i detalj, men delvis har vi fått förklaringar av honom kring vissa saker, samtidigt som vi själva följt upp en del omständigheter. Sammantaget gör det att misstankarna anses svagare.

Vilka förklaringar är det som ni fått?

– Det kan jag inte gå in på med tanke på förundersökningssekretessen, säger Mats Ljungqvist.

Misstankar kvarstår

Misstankarna mot mannen kvarstår dock tills vidare och utredningen fortsätter. Enligt Mats Ljungqvist kan dock rubriceringen komma att ändras så småningom.

Åtal skulle ursprungligen vara väckt nu på fredag den 11 augusti, men det datumet är inte längre aktuellt eftersom mannen inte längre sitter häktad.

Stor lättnad

– Min klient har hela tiden förnekat den gärning som han anklagats för. Nu ser vi att han har haft rätt, säger mannens försvarare advokat Mikael Svegfors.

Men formellt är han ju fortfarande misstänkt?

– Ja, men det säger sig självt att om det funnits några substansiella misstankar hade han inte släppts. Så min uppfattning är att den ursprungliga misstanken inte kvarstår.

Hur har din klient reagerat på frisläppandet?

– Jag utgår från att det är med stor lättnad. Anklagelserna har ställt till enorma problem för honom, så nu hoppas han på att saker och ting ska normaliseras igen, säger Svegfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.