I klippet ovan berättar Malin Wengholm (M) om varför hon vill se högre ersättning till medarbetare inom Region Jönköpings län. Foto: Simon Fredling Jack SVT.

Moderaterna vill att sjukvårdspersonal ska få högre coronaersättning

Uppdaterad
Publicerad

Den moderata oppositionen i Region Jönköpings län föreslår nu att sjukhusanställda ska få ersättning i efterhand för semester som flyttats på grund av coronapandemin. Samtidigt vill partiet att anställda som smittats i arbetet ska kunna få ersättning för förlorad lön. Det är några av de förslag som man hoppas ska återuppta förtroendet för regionledningen.

Moderaternas regionråd och gruppledare, Malin Wengholm (M), menar att regionen befinner sig i ett förtroendehaveri som drabbar länet. Därför lyfter nu partiet tre förslag som de vill se ska börja gälla för medarbetare inom Region Jönköpings län.

– Vi har drivit de här förslagen sedan i våras men inte fått något stöd av koalitionen i regionen. Personalen är vår ryggrad, det är vår viktigaste resurs. Regioner har redan svårigheter i dag med att kunna hålla en bra och säker vård, det är brist på sjuksköterskor i hela landet och då kan man inte lösa det här genom att behandla dem illa, säger Malin Wengholm (M) regionråd och gruppledare.

Corona Jönköping

Retroaktiv ersättning

Ett av förslagen handlar om att de som drabbats av covid-19 på sin arbetsplats eller som kan komma att drabbas, retroaktivt, ska ersättas med skillnaden mellan sjuklön och ordinarie lön.

Ett annat förslag handlar om högre ersättning för semesterveckor som personal tvingas att flytta med kort varsel efter ensidiga arbetsgivarbeslut. Det handlar om att de fortsättningsvis och retroaktivt ska ersättas med 15 000 kronor per flyttad vecka inom lagstadgad semesterperiod. Om det handlar om en vecka som flyttas utanför lagstadgad semesterperiod ska personalen ersättas med 30 000 kronor per flyttad vecka.

Moderaterna vill även se fyra dialogmöten per år mellan politiker och personal där synpunkter som framkommer ska dokumenteras och hanteras.

Har väckt ilska

Tidigare i somras lovade regionen ersättning för flyttad semester, men inte retroaktivt för dem som redan hade drabbats. Man har även vissa andra extraersättningar för vårdpersonal som arbetar med covid-patienter. Bland personalen har upprördheten varit stor på flera håll, och det är bakgrunden till Moderaternas förslag.

Styrande partierna avvaktar

SVT Nyheter Jönköping har sökt ledningen för den styrande koalitionen, men regionstyrelsens vice ordförande Marcus Eskdahl (S) säger att han inte vill kommentera Moderaternas utspel i dag.

– Koalitionen har bjudit in till samtal nästa vecka där politiker och fackliga företrädare kommer finnas representerade utifrån att ett verksamhetsperspektiv kopplat till pandemin ska diskuteras. Vi vill lyssna in vad personalen har att säga innan vi tar nästa steg framåt, säger Marcus Eskdahl (S).

I klippet nedan ser du sjukvårdspersonalens reaktioner i maj i samband med det så kallade covidupproret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet