Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Daniel Rundqvist på plats vid den mystiska pelaren som placerats vid Vätterns strand. Se honom beskriva den och se även förbipasserades reaktion. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Mystisk monolit uppsatt vid Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Nu har fenomenet med monoliter som sätts upp på olika ställen runt om i världen även nått Jönköpings län. Tidigare i veckan hittades en monolit i skogen utanför Hånger och under fredagsmorgonen upptäcktes en stor pelare, en så kallad monolit, uppsatt vid Vättern.

Den står och blickar ut mot vattnet vid Oset i Huskvarna. Vem som har satt upp den och varför är oklart men liknande pelare har satts i upp runt om i världen sedan mitten av november.

– Den är en cirka två meter hög pelare, fyrkantig med en gyllene platta högst upp, tillverkad i någon form av plåt, berättar SVTs reporter  Daniel Rundqvist på plats och fortsätter.

– Den är nedtryckt i sanden och verkar även vara fylld med sand.

Väcker nyfikenhet

Under tiden SVT Nyheter var på plats var det många förbipasserande som stannade till och fotade monoliten.

– Den är väl rätt stilren och den skämmer inte sin plats i alla fall, säger Jan Hedberg som rastade hunden Kex, och fascinerad tog ett par extra rundor kring verket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En glänsande pelare står uppställd på Vätterstranden vid Oset i Huskvarna. Vem som har satt upp den är ännu oklart. Foto: SVT

Fenomen runt om i världen

I mitten av november dök det upp en monolit i öknen i Utah i USA, det var den första i raden av flera monoliter som den senaste tiden dykt upp på flera håll runt om i världen men också i Sverige. Den första upptäcktes i Arboga förra veckan och i onsdags rapporterade Värnamo.nu att en monolit satts upp i skogen utanför Hånger i Värnamo kommun.

Kommunen visste inget

För Jönköpings kommun kom uppgifterna om monoliten på den kommunala stranden som en överraskning.

– Jag utgår från att det inte är något som man sökt tillstånd för, och då kan den inte vara där, oavsett hur vacker den är. Vi får titta på det nästa vecka, säger Thomas Bergholm som är teknisk direktör till SVT.

En monolit är ett större föremål tillverkats ur ett enstaka massivt stycke sten eller annat hårt material, till exempel nordiska runstenar. Monolit kan även beteckna naturliga formationer som består av enstaka stora  stenblock eller klippor.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer