Foto: SVT

Nämnderna i Värnamo gjorde av med 26 miljoner mer än budget

Uppdaterad
Publicerad

Nämnderna i Värnamo kommun gjorde under förra året av med 26 miljoner kronor mer än budgeterat. Trots det gjorde kommunen ett plusresultat på 15,3 miljoner kronor.

– Tack vare att vi har haft reavinster, till exempel att vi har sålt mark, slutar resultatet ändå på plus 15,3 miljoner kronor. Men det är för lite. Vi har stora investeringsbehov framför oss och för att slippa låna för mycket, behöver vi ha ett större överskott, säger Kjell Fransson, biträdande kommundirektör och ekonomichef i en kommentar på kommunens webbplats.

Bli effektivare 2019

Kommunstyrelsen behandlade under tisdagen bokslutet för 2018. Det visar att nämnderna i kommunen har haft svårt att hålla budget. De använde 26 miljoner mer än budgeterat, vilket har lett till att kommunstyrelsen nu kommer att ge nämnderna i kommunen i uppdrag att öka effektiviteten med två procent de kommande tre åren.

– För att vi ska fortsätta att ha en stark ekonomi och leverera kommunal service med god kvalitet, har alla nämnder fått i uppdrag att se över på vilket sätt verksamheterna kan bli mer effektiva, säger Hans-Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande.

Bokslutet för 2018 visar också att skatteintäkterna i Värnamo inte ökat lika mycket som tidigare. Detta faktum tillsammans med förändringar i utjämningssystemet innebar att intäkterna till kommunen var fyra miljoner kronor lägre än budgeterat.

Stora investeringar väntar

Under 2018 investerade Värnamo kommun 268 miljoner kronor i bland annat skolor. Nästa år räknar kommunen med att investera minst lika mycket pengar. Under förra året använde verksamheterna i Värnamo kommun 2,3 miljoner kronor till kommunal service. Fyra femtedelar gick till skola, vård och omsorg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer