Foto: SVT

Namninsamling vill ha besked om ny förbifart

Uppdaterad
Publicerad

Trafiken genom Tenhult utanför Jönköping är intensivare än någonsin, det menar hundratals invånare som har skrivit under en namnlista till kommunalråd och regionråd i Jönköping.

Nu vill de ha besked om när det kan byggas en förbifart så att den tunga trafiken inte går rakt igenom samhället.

– För oss Tenhultsbor är det jätteallvarligt, vi har mycket tung trafik som går genom de centrala delarna, säger Conny Andersson, som bor i Tenhult.

– Det är smala vägar och svåra möten mellan långtradare. Dessutom är ju trottoarerna smala, så man har ju armbågen i stort sett ute i trafiken när man möter lastbilarna, fortsätter han.

Trafiken har ökat

Länge har den tunga trafiken från Torsviks industriområde söder om Jönköping använt vägen mellan Barnarp och Tenhult som genväg för att ta sig österut i länet. 2016 öppnade en förbifart förbi Barnarp som underlättar den trafiken ytterligare.

Nu undrar många från Tenhult när de ska slippa den tunga trafiken som idag går mellan villaområdena.

– Hela logistikområdet byggs ju ut i Torsvik och idag sträcker det sig ner mot Vaggeryd, så vi ser ju att trafiken ökar, menar Conny Andersson.

Planer finns

Regionen skriver just nu förslag på vilka vägar i länet som bör byggas de närmaste åren och Trafikverket har redan skissat på planer hur det skulle kunna genomföras. En tänkt järnväg från söder om Taberg till Tenhult påverkar också beslutet om förbifarten i Tenhult.

Centerpartisten Rune Backlund som ansvarar för vägfrågor i regionen kan idag inte säga vilka projekt i länet som ska prioriteras. Det är just den frågan som Tenhultsborna vill ha svar på.

Vill ha svar

– Vi har full förståelse för att det finns många andra prioriteringar också, men vi vill veta vad prioriteringen är just för detta objektet och denna förbifarten. Det är vårt mål, säger Conny Andersson.   

Beslut om de närmaste årens vägbyggen tas under våren 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.