Kommunalrådet Henrik Tvarnö (S) är inte helt säker på de juridiska gränserna och exakt vad en arbetsgivare har rätt att göra när det kommer till drogtester. I klippet hör du honom berätta varför kommunen tillsammans med näringslivet trots allt drar igång satsningen. Foto: Johannes Tolf/SVT och Ingvar Karmhed/SvD/TT

Vetlanda hårdsatsar för att upptäcka narkotikamissbruk bland anställda

Publicerad

Narkotikatester på arbetsplatserna och att nyanställda skriver på ett papper om nolltolerans mot droger. Så kan det bli på flertalet företag i Vetlanda nu när kommunen tillsammans med näringslivet tar krafttag mot narkotika.

– Jag tror att vi är först ut i landet att göra så här, säger Henrik Tvarnö (S) som är kommunalråd i Vetlanda.

Det ska bli lättare att upptäcka anställda som använder narkotika, för att kunna hjälpa dem att komma ur missbruket. Det är syftet nu när Vetlanda kommun tillsammans med näringslivet gemensamt hårdsatsar mot narkotika.

– Det kan ju vara jättefarligt om en anställd är påverkad av narkotika, exempelvis inom industrin, säger Henrik Tvarnö (S).

Kommunens förhoppning är att så många företag som möjligt vill vara med i satsningen och flera har sedan tidigare infört en policy mot droger. Nu är tanken att ta det ett steg vidare och få hela näringslivet att jobba för nolltolerans mot droger.

Kritik för drogtester

2015 fick Njudungsgymnasiet i Vetlanda mycket hård kritik av Skolinspektionen för de drogtester som används där. Enligt Skolinspektionen hade skolan både kränkt elevernas grundlagsskyddade rätt att neka drogtest och brutit mot skollagen vid avstängningarna.

Frågan är om projektet som drar igång nu, där drogtester kan vara en metod, följer lagstiftningen? Kommunen är inte helt säkra på de juridiska gränserna och exakt vad en arbetsgivare har rätt att göra.

I klippet ovan hör du Henrik Tvarnö (S) berätta varför de trots allt har dragit igång projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.