Skola får svidande kritik efter drogtester

Uppdaterad
Publicerad

Njudungsgymnasiet i Vetlanda får mycket hård kritik av Skolinspektionen för de drogtester som används.

Njudungsgymnasiet hotade med avstängning om eleverna vägrade drogtesta sig – och stängde av flera elever på lösa grunder. Det anser Skolinspektionen som nu kräver att skolan vidtar åtgärder.

Enligt Skolinspektionen har skolan både kränkt elevernas grundlagsskyddade rätt att neka drogtest och brutit mot skollagen vid avstängningarna.

Under våren har flera elever stängts av från skolan. Skolinspektionen vill nu att Njudungsgymnasiet säkerställer att endast skolläkare eller skolsköterska beslutar om drogtest, och inte som det varit att rektorn gör det.

Frivilligt

Myndigheten kräver också att elever som ska genomgå drogtest tydligt informeras om att testet är frivilligt och att skolan upphör med sanktioner mot elever som inte vill genomför drogtestet.

Skolan har tidigare uppgett att motivet med drogtesterna är att påverkade elever kan utgöra en stor säkerhetsrisk i skolmiljön, framförallt under praktiska moment.

Njudungsgymnasiet ska ha lämnat sina svar senast i november till Skolinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.