Foto: Gunnar Lundmark/Svd/TT/arkivbild

Närmare 7 000 fordon i länet riskerar körförbud

Uppdaterad
Publicerad

Det börjar bli bråttom att åka in till besiktningen för närmare 7 000 fordonsägare i Jönköpings län. I och med de nya besiktningsreglerna har de fått ett nytt besiktningsdatum som ligger närmare i tid. Fordonsägarna har nu två veckor på sig att besiktiga bilen, annars får de körförbud.

Senaste statistiken från Transportstyrelsen visar att bara knappt hälften av landets 306 335 bilar som riskerar körförbud i maj är besiktade. Bakgrunden är de nya besiktningsreglerna som träder i kraft den 20 maj och då införs också kontrollbesiktningskrav på A-traktorer.

– Att det bara är två veckor kvar och så många som ska in på besiktning fram till dess är oroväckande. Vi uppmanar alla att dubbelkolla vilket besiktningsdatum som gäller för just deras fordon, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

Även A-traktorer

Av de närmare 7 000 fordonen i länet som riskerar körförbud är 535 A-traktorer och 6 280 bilar. A-traktorerna genomgår de tillämpliga delarna i det kontrollbesiktningsprogram som det fordonsslag den är byggd på. Kravet införs för att öka trafiksäkerheten då många A-traktorer idag är i undermåligt skick.

När de nya besiktningsreglerna börjar gälla upphör slutsiffran i registreringsnumret att styra när det är dags för besiktning.

Besiktningsreglerna

Personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

• Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

• Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

• Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes. För att en kontrollbesiktning ska vara giltig ska den vara gjord under de senaste 24 månaderna innan reglerna träder i kraft.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.