Foto: SVT/arkivbild

Nässjö får kritik efter att ha tappat bort nationella prov

Publicerad

Nässjö kommun får ris av Skolinspektionen efter att 25 nationella prov kommit bort i oktober i fjol.

Det var den 4 oktober som en leverans med nationella prov kom till en skola i Nässjö. Leveransen mottogs i receptionen och kvitterades digitalt. Sedan placerades kartongen med 25 nationella prov i ett kopieringsrum. Medarbetaren som tog emot försändelsen var inte informerad om den särskilda hantering som ska göras av försändelser som är märkta ”till rektorn”.

Senare under dagen konstaterades att de nationella proven hade försvunnit.

Ändrade rutiner

Skolinspektionen kritiserar nu kommunens bristfälliga hantering av proven som riskerat att provfrågorna skulle bli kända i förväg.

Kommunen har i ett svar till Skolinspektion redogjort för hur man nu har skärpt rutinerna för att ta emot denna typ av försändelser.

Bland annat innebär det att försändelser adresserade till rektorn endast ska öppnas av denne. Rektorn ansvarar för att nationella prov förvaras i ett låst utrymme dit endast ett begränsat antal anställda har tillträde.

Skolinspektionen bedömer att de uppdaterade rutiner som kommunen gjort är tillräckliga och avstår därför från att ingripa på något ytterligare sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.