Foto: Privat

Nässjöhöna värpte fram jätteägg

Uppdaterad
Publicerad

När Jenny Marek kom ut i hönshuset på gården i Stuntamålen utanför Nässjö i torsdags kväll fick hon en riktig överraskning. I hönshuset låg ett jätteägg som var cirka fyra gånger större än normalt.

– Först såg jag inte vad det var, såg ut som en bakpotatis, säger Jenny Marek.

Men det visade sig vara ett jättelikt ägg som en av hennes tio hönor värpt fram. Något som P4 Jönköping var först med att berätta. Vid en kontrollvägning visade det sig att ägget vägde 209 gram, normalt väger äggen runt 50 gram.

– Det måste ju ha varit som att föda fram en tiokilos bebis.

Kan vara ett rekord

Om det handlar om någon slags rekord är svårt att svara på, men Jenny Marek, tror att det kan vara Smålandsrekord. SVT Småland har tidigare berättat om stora hönsägg, men de vägde endast drygt 100 gram.

Jenny Marek jobbar som djursjukskötare och blev nyfiken på vad som kan orsaka att hönor lägger stora ägg. Hon googlade runt lite och hittade en tänkbar förklaring.

– Vad jag har förstått så kan unga höns ibland inte värpa klart det första ägget, och sedan kör de ett varv till.

Och den teorin verkar stämma. För det låg nämligen ett normalstort ägg inne i jätteägget.

Sveriges snyggaste tupp

Ture – Sveriges snyggaste tupp 2015. Foto: Privat

Det är inte första gången som Jenny Mareks djur utmärker sig. 2015 utsågs hennes tupp, Ture, till Sveriges snyggaste tupp.

– Hönan, som jag nu tror har lagt det stora ägget, är Tures barnbarnsbarn. Hon ville väl också utmärka sig på något sätt, skrattar Jenny Marek.

Den prisbelönta tuppen finns inte längre i livet.

– Nej, han dog för ett par år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.