Carin Berggren säger till SVT Nyheter Jönköping att hon vill se hur hennes nya arbetsuppgifter ser ut och hur schemat blir innan hon bestämmer hur ska göra med de politiska uppdragen. Foto: SVT

Hög politiker missar ledningsmöten

Uppdaterad
Publicerad

Förste vice ordförande i Jönköpings kommunstyrelse, Carin Berggren, har inte närvarat vid något av mötena i kommunstyrelsen, ledningsutskottet och kommunfullmäktige sedan mitten av augusti.

– Väljarna måste ju tycka att jag är en väldigt knasig person om man bara lyssnar på den ena sidan, säger Carin Berggren till SVT Nyheter Jönköping.

Carin Berggren avgick från posten som kommunalråd efter sommaren och har börjat ett nytt jobb. Men hon har valt att sitta kvar på sina politiska uppdrag och hoppas att det ska finnas en viss tolerans när hon nu byter yrke.

Moderater hoppar av i Jönköping

– Jag är inte den som har fuskat med mötesnärvaro innan. Det finns det andra som har gjort, menar Carin Berggren.

Frånvarande från elva sammanträden

Hon är förste vice ordförande både i kommunstyrelsen och i kommunstyrelsens ledningsutskott och hon är även ledamot i kommunfullmäktige. Sedan mitten av augusti, då hon slutade som kommunalråd, har hon inte närvarat vid något av sammanträdena, totalt elva möten. Vid ett av mötena hade hon begärt semester. Hon får ingen ersättning för de möten hon inte närvarar vid.

– Jag började mitt nya jobb den 15 augusti. Jag vill först hinna se hur mina nya arbetsuppgifter ser ut och hur schemat blir innan jag bestämmer hur jag ska göra med de politiska uppdragen, säger Carin Berggren till SVT Nyheter Jönköping.

Men är det lämpligt att du som vice ordförande i kommunstyrelsen är borta från så många möten?

– Inte utan skäl, naturligtvis. Men ska man inte få ha ett nytt arbete utan att genast kasta in handduken? Det bör väl vara rimligt att man får någon månad på sig i alla fall för att se om det fungerar, ställer Berggren som motfråga.

Ersättare för kommunstyrelsens ordförande

Som vice ordförande i kommunstyrelsen förväntas Carin Berggren ersätta ordförande Ann-Marie Nilsson (C) då hon inte leda mötet.

– Det är klart att förste vice ordförande är ett tungt uppdrag. Det är klart att man måste vara beredd att kunna ställa upp om ordföranden är frånvarande, säger Ann-Marie Nilsson (C) till P4 Jönköping.

Kommunstyrelsens ordförande Jönköpings kommun, Ann-Marie Nilsson (C) Foto: SVT

Nytt parti

Tillsammans med flera andra moderater i Jönköping startade Carin Berggren ett nytt parti i slutet av augusti, Demokraterna i Jönköping. Orsaken var att de upplevde interna bråk i Moderaterna i Jönköping.

Trots att hon inte längre företräder Moderaterna som hon tillhörde vid förra valet vill hon alltså sitta kvar på sina politiska uppdrag.

Vad säger du till dem som undrar över att du inte kommer till de uppdrag du valde att behålla när du hoppade av moderaterna?

– Jag har respekt för det, men det vore ju bra om de som kritiserar mig faktiskt talar med mig. Det väntar jag fortfarande på, säger Carin Berggren.

Överväger du att lämna uppdragen?

– Det är klart att jag funderar på det, men jag vill se hur min arbetssituation utvecklas.

Möten som Carin Berggren har uteblivit från

Kommunstyrelsen

16/8

30/8

13/9

27/9

4/10

Kommunstyrelsens ledningsutskott

14/8

28/8

11/9

25/9

Kommunfullmäktige

31/8

28/9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderater hoppar av i Jönköping

Mer i ämnet