Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ambulansverksamheten i länet diskuterades på dagens regionfullmäktige i Jönköping. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Neddragningarna inom ambulansen orsakade politisk debatt

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att pausa fler ambulanser än vanligt i sommar har väckt starka reaktioner hos ambulanspersonal.

Idag lyfte Vänsterpartiet kritik i regionfullmäktige mot situationen för ambulansverksamheten – men fick mothugg av den politiska majoriteten.

I klippet: hör de olika åsikterna hos Vänsterpartiet och den politiska majoriteten om att skjuta till mer pengar till ambulansverksamheten i år.

Ambulans- och sjukvårdsledningens förslag att dra ner på fler ambulanser än tidigare somrar i Jönköpings län har orsakat starka reaktioner hos personalen.

Underskott

Nu har frågan också hamnat på politisk nivå. I en interpellation ställde idag Mikael Ekvall (V) frågor till den politiska majoriteten Socialdemokraterna, Moderaterna och Vårddemokraterna om situationen för ambulansen.

Vill skjuta till pengar till ambulansverksamheten

Nyligen presenterades en ambulansutredning för regionen, som bland annat lyfter möjligheten att ställa ambulanser i större utsträckning framåt än tidigare.

Ambulansverksamheten i länet har under flera år dragits med underskott.

– Vi tycker att det krävs ett budgettillskott för att klara ambulansverksamheten. Att ställa ambulanser är inte rätt väg att gå, säger Mikael Ekvall (V), oppositionsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.