Carin Berggren (M) och Mona Forsberg (S). Foto: Jönköpings kommun/Skiss Tengbomgruppen

Nu avgörs fotbollsarenans framtid

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen vill inte längre bygga en ny fotbollsarena på Jordbron eftersom kostnaderna skenat. Men Socialdemokraterna står fast vid att det är den bästa placeringen. Och enskilda röster kan nu avgöra var Jönköpings nya fotbollsarena hamnar.

Redan i oktober 2015 beslutade kommunfullmäktige att påbörja utredning och projektering av en ny fotbollsarena vid Jordbron.

Men när utredningen var färdig landade slutnotan för hela projektet på 548 miljoner kronor. Eftersom området tidigare använts som soptipp för bland annat industriavfall behöver kommunen utföra markarbeten där, vilket är kostsamt.

Arenabygget i Jönköping

Samtidigt fick även Jönköpings kommun ett 40-tal överklaganden från boende i närheten mot arenabygget.  

Läs också: Kommuner kritiska till kraven på elitarenor

Alliansen enades då om att föra fram två alternativ till Jordbron. En upprustning av Stadsparksvallen har beräknats till runt 100 miljoner kronor, men Råslätt har ännu inte utretts.

– Där har vi redan en arena för utomhussporter, kommunen äger marken och Råslätt ligger bra till gällande infrastruktur. Ett sportcenter där är värt att fundera på, säger Carin Berggren (M), kommunalråd.

S står fast

Det var ursprungligen Moderaterna och Socialdemokraterna som gemensamt förde fram Jordbron som plats för den framtida arenan.

Läs också: Tvingades bygga ny läktare för sex miljoner

Socialdemokraterna står fortfarande fast vid att det är bästa placeringen och enligt Mona Forsberg (S), oppositionsråd, har de även stöd från Miljöpartiet och Vänsterpartiet.  

– Stadsparken var inget alternativ och tjänstemännen rekommendera inte det heller. Jag ser det som att vi betalar en gammal miljöskuld om vi går vidare med Jordbron, säger hon.

Måste ändå saneras

Enligt Forsberg måste ändå marken på Jordbron saneras eftersom en ny stadsdel planeras söder om Munksjön.

– Och jag är starkt emot Stadsparken. Jönköping växer snabbt och vi behöver våra gröna oaser. Det kommer även behövas ett antal cykel- och parkeringsplatser. De har inte sagt hur man tänkt lösa det, säger hon.

Vad tänker du om att Moderaterna svängt om Jordbron?

– Jag tycker det är oerhört tråkigt. Men jag vet att det finns många moderater som fortfarande vill ha Jordbron.

En röst avgör

På grund av mandatfördelningen i kommunfullmäktige i Jönköping kan en röst avgöra frågan.

Sverigedemokraterna har även valt en egen linje där de vill att samtliga alternativ ska utredas så de kan jämföras.

– Vi vill egentligen hellre ha Jordbrovallen än Stadsparksvallen, men det är priset som är problemet. Om alternativet Jordbrovallen blir 10 miljoner kronor lägre ändrar vi oss inte. Det måste vara mer pengar än så, säger Kristian Aronsson (SD) till Jönköpings-Posten.

Kommunfullmäktige i Jönköping börjar klockan 13. SVT Nyheter Jönköping kommer direktrapportera från sammanträdet här

Fakta: Mandatfördelning kommunfullmäktige Jönköping

Moderaterna (M): 17

Kristdemokraterna (KD): 10

Centerpartiet (C): 6

Liberalerna (lib): 4

Socialdemokraterna (S): 26

Miljöpartiet (MP): 6

Vänsterpartiet (V): 4

Sverigedemokraterna (SD): 8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arenabygget i Jönköping

Mer i ämnet