Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fisketillsynsman vid länsstyrelsen i Jönköping, Michel Bergström. Foto: SVT

Nu inleds årets kräftfiske på Vättern

Uppdaterad
Publicerad

På fredag inleds allmänhetens kräftfiske på Vättern. De kommande fem helgerna är det tillåtet att fiska kräftor på sjön.

Kräftfisket innebär att det är tillåtet att fiska på allmänt vatten i sjön på helgerna utan att söka tillstånd. Fisket inleds fredagen den 9 augusti. De fem kommande helgerna är det sedan tillåtet att fiska från klockan 17 på fredagen fram till 17 på söndag. Fisket avslutas den 8 september.

Sjöpolisen på plats

Länsstyrelsens fisketillsynsman och polisen kommer att kontrollera att regelverket efterlevs under de fem helger då kräftfisket pågår. Sjöpolisen kommer också att under några helger patrullera Vättern.

– Deras fokus är ju på sjötrafikförordningen, men ser de några oegentligheter när det gäller lagstiftningen för fisket så ingriper de ju också, säger Michael Bergström, fisketillsynsman Länsstyrelsen Jönköping.

I klippet ovan förklarar fisketillsyningsman Michael Bergström lite av det man bör tänka på om man ska fiska kräftor på Vättern.

På länsstyrelsernas gemensamma sajt Vättern.org finns mer information om det regelverk som omgärdar kräftfisket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer