Foto: Christine Olsson / TT

Inför premiären – stora kräftfångster väntas

Uppdaterad
Publicerad

På fredag är det premiär för kräftfisket i Vättern. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tror att fångsten kommer att bli större i år jämfört med tidigare år.

En beräkning som SLU har gjort visar att den relativa fångsten väntas bli 137 gram matkräftor per bur och natt. Det skulle innebära en ökning med nästan 30 procent jämfört med förra året.

SLU:s modell är skräddarsydd för Vättern och jobbar med långa tidsserier av provfiske och fångster som underlag för att göra en prognos.

Vättern

Även om maj månad var ganska kall så blev temperaturen bättre under sommaren, vilket var till kräftornas fördel.

– I modellen för Vättern testade vi temperaturens betydelse för fyra kritiska faser i en kräftas liv: överlevnaden för rommen innan kläckningen, rekryteringen, tillväxten strax innan kräftorna blir fångstbara samt vuxna kräftors vinteröverlevnad, säger Lennart Edsman, forskare vid SLU Aqua.

Överlag så väntas kräftsäsongen bli normal till bra. Finland, där kräftfisket redan har börjat, visar på samma prognos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vättern

Mer i ämnet